Zdravý vztah k jídlu

By Sima - 12/22/2020

Zdravím Vás u nového článku,

možná pro mnohé z vás budou tyto následující řádky samozřejmost( Díky za vás!), ale pořád se tu najde dost dívek, které mají nezdravý vztah k jídlu a problém, který si neuvědomují.

Protože to, že si slečna dá na snídani ovesné vločky, zalité vodu, na oběd maso s rýží a k večeři salát s tuňákem, ještě neznamená že je to vše zdravé. Když si totiž pude sednout s kamarádkou do kavárny, pravděpodobně si nedá například cappuccino a pozvání na večeři rovnou odmítne, jelikož by ji to narušilo její plán a jídlo by neměla spočítané.


1. škatulkování potravin

Každá osoba považuje za zdravé jídlo či stravování něco jiného. Dnes toho na internetu najdeme tolik, že se v tom jen stěží dá vyznat. Někdo preferuje veganství, někdo jiný zase lowcarb, keto či různé detoxy. Někomu vyhovuje pravidelná strava 5x denně a jiný zase dává osvětu přerušovanému hladovění.

Kouzlo je v tom, že nic z tohohle není správné. Neexistuje správný výživový směr. Nemůžete se koukat na to, co vyhovuje někomu jinému a věřit, že to bude fungovat i vám. Zdravá cesta není ta, kde přeskakujete od jednoho výživového směru k druhému a tělu dáváte neustálé šoky. 

Také není nic jako zakázané potraviny. Zdravé stravování neznamená odpírat si čokoládu, koláče či tučné sýry. Žádná potravina není zdravá ani nezdravá. Zdravé je přiměřené množství a klidná hlava. Je to tom najít si Balanc. 

2. vyčítání, přejídání

A pokud se přece jen slečně podaří si dát něco, co nechtěla, nastanou výčitky a kompenzace. Začne vymýšlet plán, jak si tu sušenku vynahradit. 

V horším případě se na to slečna už vykašle a když porušila tohle, tak si dá už i tamto. A v konci se přejí k prasknutí a poté přijdou výčitky ještě větší. Hned začne přemýšlet, jak zítra půjde hned ráno běhat a dá si pouze salát. 

3. Co je tedy ten zdravý vztah k jídlu?


Jak jsem již psala pár řádků nahoře, je to hlavně o tom najít si BALANC. Najít si svůj balanc v hlavě i v jídle. Uvědomit si, že z jednoho nezdravého jídla se svět nezhroutí, že přejíst se a dát si to, na co má člověk zrovna chuť, je naprosto NORMÁLNÍ. Neřešit tak moc to jídlo, jíst od všeho něco a občas si i něco dopřát. Je v pořádku, vědět přibližně kolik jídla přijímáte a jakou mají hodnotu, ale není v pořádku škatulkovat jídla na dobré a špatné a místo jídla vidět před sebou čísla.




Jídlo je dobrý sluha, ale špatný pán. Já doufám, že jste se v tomhle textu nenašli. Pokud ano, neváhejte vyhledat pomoc a začít to řešit. Protože, to co jsem popsala nahoře, opravdu zdravé není a odráží se to i v ostatních oblastích vašeho života.


  • Share:

You Might Also Like

1 komentářů

  1. Máš úplnou pravdu!
    Smutné je, že si čím dál tím víc ve svém okolí všímám, že spousta lidí ten zdravý vztah k jídlu bohužel nemá. Nemusí to být nutně extrémy, ale nějaká forma poruchy příjmu potravy to pořád je. A nejhorší je, že je taky obtížný si to přiznat.
    Vypěstovat si k jídlu zdravý vztah není lehký, ale stojí to za to. Člověk si pak uvědomí, že jídlo není všechno. Že je mnohem víc než jenom to, co jí, nebo jak vypadá :)

    ReplyDelete